Снимка: Reuters

Все още никое човешко същество не е зървало черна дупка. А и няма как, защото дори светлината, която попадне в обсега на такъв космически обект, бива погълната.

Те не са луни, не са и планети. Черните дупки са място, където гравитацията е толкова силна, че всичко, което се доближи до тях бива превърнато в незабележима частица. 

От рубриката на Az-jenata.bg  „Знаете ли, че...?“ ще ви разкажем любопитни факти за черните дупки.

Най-вероятно нищо не може да премине през черна дупка

Преминаването през черна дупка занимава съзнанието и фантазията на не един и двама писатели фантасти и режисьори на научнофантастични филми. Отдавнашна човешка мечта е да преминем през черна дупка, възползвайки се от извиването на време-пространството, за да пътуваме на големи и иначе непреодолими разстояния.

Това обаче дори теоретично все още не е възможно. Нищо не може да премине през черната дупка, според учените. Дори светлината бива погълната. Ако една звезда се доближи до черна дупка, тя се разкъсва на парчета, а черната дупка се завихря още по-скоростно.

В нашия Млечен път най-вероятно има черна дупка.

Някои учени смятат, че в галактиката, в която ние се намираме – Млечният път, има черна дупка. Вероятно ще се запитате, ако е така, защо не сме погълнати от нея?

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase