Снимка: Instagram

Преди 10 000 години основният източник на храна за хората са били дивите животни и плодовете, а не зърнените култури. От раждането на селското стопанство е налице постоянно нарастване на размера на консумацията на зърнени храни.

През последните 130 години в западния свят, където хроничните заболявания са много широко разпространени, хората консумират най-голям процент преработени зърна и глутен.

Много учени смятат, че храносмилателната ни система не се е адаптирала напълно към храносмилането на тези зърна. Експертите смятат, че 81 процента от хората имат някаква форма на непоносимост към глутен, като най-често това се среща при хората от северноевропейски произход.

Дори да не сте диагностицирани с алергия към глутен или цьолиакия, пак си заслужава да спрете да консумирате храни, съдържащи глутен.

Ето и защо:

1. Повече от 55 болести са свързани с глутена. Ако сте чувствителни към глутен, имунната ви система изпраща антитела, които да атакуват частиците глутен. За съжаление, протеинът в глутена, глиадин, прилича на молекулярно ниво на някои от собствените тъкани на тялото. Затова антителата често погрешно атакуват други органи и системи, от кожата, през мозъка, до щитовидната жлеза. Този процес е наречен молекулярна мимикрия. Всичко това може да ви причини проблеми с храносмилателната система, ревматоиден артрит или автоимунно заболяване, като тиреоидит на Хашимото.

Още по темата четете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase