Общ преглед

До Коледа остава по-малко от седмица, но случките и случаите у нас нямат намерение да излизат в коледна ваканция. България вече си има нов правосъден министър след седмица терзания, правителството скрепи парламентарното мнозинство (докога обаче), а любимият министър по рейтинг Лиляна Павлова представи най-омразното си произведение в последните години – скъпата винетка от 97 лева. На фона на това родната футболна гордост "А група" остана и без отбора на Литекс и едва с 9 отбора... Така че нека преди да се отдадем на трапезата и да захванем коледните и новогодишните празници, да отбележим най-важните събития в страната за изминалата седмица.

Безспорно тема №1 за изминалите близо 10 дни бе оставката на правосъдния министър Христо Иванов и неговата смята с Екатерина Захариева, както и последвалите драма с подкрепата или не на Реформаторския блок. За радост, новият правосъден министър е на "ти" с новите си задължения, влиза с летящ старт, което има доста предимства. Екатерина Захариева вече бе 2 пъти вицепремиер и служебен министър на регионалното развитие в двата служебни кабинета на президента Плевнелиев. Във второто, съвместно с тази длъжност, беше и министър на инвестиционното проектиране. С две думи – професионален министър, универсален министър. Разбира от строителство и пътища, разбира и от право, и от финанси ще разбира, ако се наложи. От вътрешните работи и сигурност не е задължително да разбира, то се вижда. Изобщо универсалността на Екатерина Захариева ни напомня за един от най-ключовите министри по царско време – Николай Василев, който първо бе министър на икономиката, после стана министър на транспорта и съобщенията, а накрая стана и министър на държавната администрация и административната реформа. Разбира се обаче, в момента най-важното е да пожелаем успех на г-жа Захариева в тежката битка за съдебната реформа, от която май зависи дори съдбата на кабинета.

И като стана въпрос за последното, не може да не отбележим и политшизофренията, която обхвана Реформаторския блок. Радан тук, останалите там, министри си тръгват и остават. И както активни потребителите на социалните мрежи побързаха да отбележат, РБ се разпадна на Р и Б – Радан и Бойко. А дали раздялата няма да завърши с нов годеж – само времето ще покаже. Ясно е обаче едно – Радан Кънев се готви за буден десен опозиционер, включително и в собствената си партия. А накъде ще го отвее вятърът през 2016 година предстои да видим.

Но да оставим партийните борби засега и да се порадваме на приятните теми около наближаващите празници. Например ето – може да ви дадем прекрасна идея за коледен подарък – винетка! При това коледен подарък както за любим човек, така и за колата му, а също така и за държавата! Един подарък – много емоции, щастие за толкова много хора. В крайна сметка щастието ще се върне и върху вас, защото след като догодина и дупките изчезнат, нещата все повече ще започнат да се нареждат. А какво по-хубаво от това? Замислете се – по старите пътища дупки няма, а вие летите с 10-годишната си нова кола към родното Черноморие, което вече е най-чистото на Балканския полуостров! Ех, каква хубава ще бъде 2016 година!

Даже с новата винетка може да има и специална промоция-подарък от министерството на Лиляна Павлова за пътуващите по реално единствената напълно завършена истинска магистрала – Тракия. Например който си закупи винетка за следващата година до края на януари, може да получи една седмица безплатен чадър и шезлонг на плажа в курорт по родното Черноморие през лятото. Така хем ще заведем повече туристи на вече кристално чистото ни море, хем хората ще чувстват, че са на аванта от новите винетки и ще се блъскат да си ги купят още сега. И да ги подаряват на приятели и роднини, да ги подаряват... Хубаво ще бъде обаче, като става въпрос за море, подобна промоция да няма за магистрала Струма, защото там ще пътуват гъзарите, които отричат родното Черноморие и премиерската заръка и отиват на пътуват в съседна Гърция. Която, внимание шофьори, също ще въведе винетки! В южната ни съседка се въвеждат специални стикери с чип за всички коли в страната, включително и тези с чужда регистрация. Така ще отпадне плащането на тол такси по магистралите. Така че аванта няма да има и в Гърция. Е тогава как да не ходиш по родното море, а? Хем по-чисто (а дано?), пък и с новата хубава винетка...

За съжаление последната седмица бе белязана и с един огромен скандал в родния футбол, завършил с изваждането на отбора на Литекс от А група. Заради изваждането на отбора по време на мача с Левски, четирикратните шампиони на България вече няма да водят люти дербита с Левски и Лудогорец в родния футболен ешалон, а мнозина вече видяха и готов сценарий за сливането на отбора от Ловеч и ЦСКА. Появиха се и варианти за новия отбор – дали ще се казва ЛиЦСКА, или пък може би ЦСКекс. Дали ще има 31 или 35 титли, както и дали най-голямата загуба в историята на „армейците“ с 8:0, допусната в Ловеч, вече просто няма да се води загуба в двустранна игра.

Какви са намеренията на Гриша Ганчев наистина ще трябва да изчакаме и да видим, но е повече от ясно, че феновете на ЦСКА не са изобщо навити за подобна крайна мярка и едва ли ще се съгласят да припознаят евентуалния нов отбор. Тревожното обаче е и друго – в четвъртък ръководството на Левски поиска оставката на ръководството на БФС и нов конгрес на футболната централа. И то в дните, точно преди празниците! Ама може ли така, господа! Оставете хората поне да си отпразнуват празниците, те точно на маса са най-силни. И като станат от масата и танцуват на Преслава също са силни. Даже тогава може би повече. Лошото е, че в любимата песен на Боби се пее така:

"До синьо ме целувай, като за финал,
до синьо ме прегръщай, като полудял".

Синьо, финал, конгрес. Случайност? Не мисля :)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар