Снимка: архив, Reuters

Прането на 30 градуса не унищожава бактериите по дрехите и не отстранява неприятните миризми. Това заключават учени от Университета на Гент в Белгия. Според тях нискотемпературните цикли на домашните перални отмиват част от замърсяванията, но не стерилизират прането.

Изследователите от факултета по биоинженерство установили, че броят на бактериите в дрехите преди и след изпиране с домашна перална машина е почти един и същ. На 1 милиметър излязло от пералнята пране са открити до 1 милион бактерии. Запазват се и видовете – такива, които живеят по човешката кожа и по текстилните тъкани.

Микробиологични видове, причиняващи неприятни миризми, могат да се разпространят върху текстил, в който са липсвали, преди да се завъртят в барабана на пералнята.

При обичайни обстоятелства това не е проблем, тъй като повечето бактерии не са опасни за човека. Ако прането обаче е на болен човек или в къщата има такъв,  температурата трябва да е по-висока. Белгийските микробиолози препоръчват 60 градуса като стандарт за чисти дрехи.

Авторите на изследването твърдят, че нискотемпературните  цикли на домашните перални машини могат да са ефективни, само ако се използват препарати с избелващ ефект.

95 процента от бактериите, останали върху дрехите, са „добри“и не причиняват вреда на човека. Патогенни бактерии и бактерии от екскременти не са открити, успокояват микробиолозите.

При нормални обстоятелства не е опасно дрехите да се перат на 30 градуса. Това е добре за природата и определено не е вредно за здравето.

Но при болен в къщата и при силни миризми за предпочитане е да се използват програми с по-висока температура, се казва в изследването, което беше публикувано във вторник.

Прането на ниски температури започна да става тенденция, защото харчи по-малко ток, удължава живота на дрехите и е по-щадящо за природата. В Европа най-често използваните цикли на домашните перални машини са на 30 и 40 градуса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase