Снимка: архив, Reuters

Предпочитанието към използването на едната ръка не е характерно само за човека и някои други примати - резултатите от международно проучване показват, че повечето кенгура са "леворъки", съобщават Ройтерс и Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. "Кърънт байолъджи".

Авторите на изследването от университета на Санкт Петербург в Русия и университета на Тасмания в Австралия са изследвали няколко вида кенгура в естествената им среда на австралийския континент. Изследователите са установили, че повечето видове кенгура предпочитат да използват лявата си лапа за различни дейности, като например хранене и самопочистване.

Изследователите не са очаквали да открият подобно предпочитание сред кенгурата или други двуутробни бозайници заради мозъчните им различия с по-разпространените плацентни бозайници, в това число и приматите.

Специалистите са изследвали два вида кенгура и вид уолаби - по-дребен представител на семейството на кенгурата, установявайки, че те имат предпочитание към използването на лявата лапа за различни дейности. Други два вида дървесни кенгура са демонстрирали подчертано използване на дясната лапа.

Откритието, че и други видове бозайници освен човека и приматите имат предпочитание към използването на едната ръка, хвърля светлина не само върху поведението на кенгурата, но и върху мозъчната симетрия и еволюцията на бозайниците.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase