Снимка: Reuters, архив

Лекари извадиха над 420 камъка от бъбреците на китаец, системно прекалявал с консумацията на тофу, пише "Дейли мейл".

55-годишният Хъ отишъл преди време на лекар с оплаквания за болки в коремната област. Скенер разкрил, че мъжът има толкова много камъни в бъбреците, че съществува реална опасност от загуба на органите, ако не бъдат предприети мерки.

Пациентът уж се лекувал в продължение на 10 години от камъни в бъбреците. Според лекарите именно хранителният режим на Хъ е довел до стотиците камъни. Всеки ден ял големи количества тофу, а не пиел почти никаква вода. В резултат на това мъжът почти не уринирал, трудно се и движил.

Доктор Уей, лекарят, извадил камъните, разказва, че находките били предимно в жълт и зелен цвят.

"Никога не съм виждал толкова много камъни. Операцията отне по-малко от 2 часа, а цели 45 минути вадихме камъните. В края на интервенцията и краката, и ръцете ми бяха изтръпнали", разказва той.

Освен 420 камъка, доктор Уей извадил и над 100 песъчинки с големината на ориз. Те били извадени с технология по засмукване.

Лекарят отбелязва, че храни като боб и тофу съдържат много калций и често водят до камъни в бъбреците. Това се случва, когато човек не пие достатъчно вода, а консумира предимно такива храни.

Семейството на Хъ сега обещава да намали консумацията на тофу.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase