Снимка: photl.com

Храните и напитките, които консумираме всекидневно, се отразяват не само на нашата фигура и здраве, но и на младостта ни. Докато пресните плодове и зеленчуци, ядките, водата и билковите чайове помагат да бъдем здрави и красиви, има храни, които ускоряват процеса на стареене. Споделяме някои от тях. 

Трансмазнини 

Все по-често чуваме за така наречените трансмазнини, но знаем ли в кои храни се съдържат? За съжаление едни от най-любимите ни лакомства, като чипс, пуканки, някои видове бисквити, някои видове маргарини и други, изобилстват от трансмазнини. 

Честата им консумация крие риск от развитието на сърдечносъдови заболявания и затлъстяване. Според специалисти хората, които страдат от затлъстяване и консумират храни със съдържание на вредните мазнини, изглеждат много по-стари в сравнение с връстниците си. 

Глюкозо-фруктозен сироп 

Този вид сироп често бива добавян към любимите сладкиши и безалкохолни напитки, като заместител на захарта, но и за удължаване срока на годност на продукта. Честата му консумация крие риск от появата на чернодробна и сърдечна недостатъчност, а също така влошава здравето и красотата на зъбите. 

Според редица научни изследвания, глюкозо-фруктозният сироп може да доведе до ускорено стареене. Ето защо, ако ви се хапва нещо сладко, или го пригответе у дома, или го заменете със свеж плод.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase