Снимка: Архив Reuters

Общ преглед
В центъра на Ню Йорк се състоя традиционният великденски Парад на шапките, в който стотици хора дефилираха с най-причудливи модели по Пето авеню, съобщава агенция ТАСС, цитирана от БТА.

Участниците в шествието се ръководеха от принципа - колкото по-екстравагантна и пъстра е шапката, толкова по-добре. Някои нюйоркчани бяха понесли върху главите си цели цветни лехи, птичи гнезда и кошници с великденски яйца. Публиката се изумяваше как дефилиращите можеха да се държат на крака под тежестта на тези "произведения на изкуството". А тези, които не бяха успели да се сдобият с екстравагантна шапка, носеха заешки уши - именно това животно се счита в САЩ за символ на Великден.

Великденските паради на шапките са се зародили в Ню Йорк преди повече от 100 години. Тогава от храмовете в центъра на града е излизала след богослужението богата и добре облечена публика. И дамите, разбира се, са се състезавали една с друга по красотата и пищността на шапките си. А на Пето авеню, което винаги е имало репутацията на "милионерско", се е събирал и по-бедният народ. Тази неформална церемония се превръща в улично шествие, в което по-късно взимат участие всички желаещи.

В САЩ Парадът на шапките става особено популярен след 1948 г., когато по екраните на страната излиза черно-белият филм "Великденският парад". Оттогава много нюйоркчани не пропускат в неделя на Пасха да се съберат на Пето авеню, за да участват в парада или просто да погледат великолепното зрелище. Не го пропускат дори и през 1915 г., когато градът е покрит със сняг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар