Снимка: Reuters, архив

Бялото изглежда е новото черно в Туркменистан, когато става въпрос за закупуване на автомобили, обобщава БиБиСи.

Митническите служители в централноазиатската държава не допускат вноса на черни автомобили. Причината за забраната не е ясна, но са посъветвали гражданите да купуват бели коли, защото цветът носил късмет.

Президентът Гурбангули Бердимухамедов наскоро започна да използва конвой от бели лимузини при пътуванията си до обществени мероприятия. Същото прилагат и около 160 високопоставени длъжностни лица, в това число и собственици на медии, последвали веднага примера на президента.

Ограничението е последното от редица предшествали го: забрана на вноса на купета, на суперавтомобили, коли с персонализирани регистрационни номера или затъмнени стъкла.

Жителите на държавата са свикнали с ексцентричните ограничения върху всекидневния живот, наложени от капризния им президент. През 2014 г. жителите на столицата Ашхабад протестираха, след като властите поискаха да махнат климатиците от фасадите на блоковете, за да са по-красиви.

Правителството също така харчи милиони долари, за да може столицата да се превърне в „бял град“, като се облицоват всички сгради с мрамор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase