Снимка: Reuters

Коледният празник си остава един от любимите за немците, нотой все повече губи своето религиозно значение, установи анкета, публикувана в сп. "Апотекен умшау" и цитирана от БТА.

78% от жителите на Германия изказват мнението, че рождественските тържества рязко влияят на потреблението, като силно стимулират търговията и продажбите.

За 53 процента от гражданите на Федералната република Коледа означава "няколко почивни дни" вповече, когато не трябва да се ходи на работа и да се учи. 16 процента от участвалите в анкетата пък признали, че празнуват по това време на година единствено заради децата.

В допитването участвали 2 111 души. Въпреки резултатите от проучването, в Германия Коледа си остава един от главните поводи за срещи в широк семеен кръг. Около 80 на сто от немските граждани именно по Коледа се срещат със своите роднини.

Въпреки това около 1,6 милиона германци посрещат самотни този семеен празник. Част от тях го правят абсолютно преднамерено.

Най-популярните подаръци за Коледа сред германците тази година са смартфоните и таблетите. Тенденцията се запазва непроменена вече няколко години.

Тези устройства се оказват под празничната елха в 40 процента от случаите. Тяхна единствена
 конкуренция са конзолите за видеоигри, констатира БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase