Снимка: amusingplanet.com

Представяме ви един проект за преобразуването на бункер в 15-етажна жилищна сграда под земята. Комплексът от апартаменти ще се помещава в бивш подземен ракетен силоз в Канзас, САЩ.

Подземната сграда е проектирана така, че хората да могат да оцелеят при всякакъв апокалипсис, здравна пандемия, катаклизъм, терористично нападение и всякакви бедствия в луксозна и комфортна среда.

Бункерът първоначално е бил построен от Инженерния корпус на армията на САЩ през 1960 г. В САЩ има още 72 такива бункера, стените на които са са дебели около 3 метра.

Структурата на бункера прилича на купол, за да може да издържа на ветрове, превишаващи 200 метра в секунда.
В бъдещия блок ще могат да пребивават до 70 души, които ще разполагат с достатъчно ресурси, за да бъдат живи в продължение на години, докато чакат живота на Земята да се възстанови. Един апартамент е с площ от близо 200 квадратни метра, но по-интересното е, че жилищата са разпродадени на зелено.

Сградата е оборудвана с множество съвременни удобства: басейн, кинозала, фитнес зона, класни стаи, библиотека и дори медицински център. Всяка жилищна единица има склад с храна и вода, които ще стигнат за оцеляването на човек до пет години.

Притокът на въздух за цялото съоръжение се филтрира от ядрени, биологични и химически елементи. Мощността се осигурява от местната електрическа мрежа, с резервна голяма вятърна турбина и дизелов генератор. Водата се осигурява от местни източници, но също ще се пречиства преди консумация.

Съоръжението разполага със система за военна степен на сигурност, а вратите му са предназначени да издържат на значителни експлозиви. Този проект за оцеляване не е единственият по рода си в САЩ, но е най-луксозният.
 

Разгледайте снимките на проекта в галерията на Тialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase