Снимка: Reuters, архив

Първите бурета "Божоле нуво" реколта 2014 бяха отворени снощи в полунощ в Божьо, столицата на това младо вино в Източна Франция, съобщи АФП.

Няколко хиляди души мръзнеха на централния площад, когато се разнесе викът: "Новото божоле дойде" и така бе даден сигнал за отваряне на бутилките, осем часа след Токио, но преди Ню Йорк. Един удар с чук по бурето и виното потече в чашите, а лицата се озариха от усмивки.

"Леко киселее", признава Даниел - 60-годишен мъж, който всяка година идва от департамента Жура с приятели. "Знаем, че това не е най-доброто, но идваме преди всичко за атмосферата", допълва той.

Преди отварянето на новото божоле участниците в празника имаха възможност да опитат различни видове и реколти вино от местни производители. След това всички се събраха, запалиха фенери от лозови пръчки, за да минат по главната улица под звуците на фанфари, каквато е традицията.

Празникът винаги е в полунощ на третия четвъртък на месец ноември.

Не питайте производителите какъв е вкусът на божолето тази година. "Има 2000 производители на вино в Божоле, всички правят различно вино", каза Клер Шасле, винарка от южната част на областта.

Атмосферата в Токио осем часа по-рано беше различна. В ресторант в центъра на града стотина японци с червени кърпи около врата и сламени шапки на главата също брояха: "Три, две, едно . . . наздраве!"

Миналата година Япония внесе 59 183 хектолитра или 7,9 милиона бутилки, много повече от САЩ - 1,8 милиона бутилки, или Германия , която е на трето място със 730 000 бутилки.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase