Общ преглед

На около една миля от бреговете на Норвегия се намира остров, който е дом на 115 престъпници, включително убийци, изнасилвачи и наркодилъри, пише "Бизнес инсайдър".

Въпреки това обаче там няма бодлива тел, няма огради с ток. Въоръжена охрана или полицаи с кучета, които да патрулират, също липсват. Оказва се, че на острова всички живеят мирно и си поделят ресурсите, с които разполагат.

Затворът "Бастой" се смята за един от най-либералните в света. Затворници и охрана работят заедно, отглеждат селскостопански животни, зимата секат дървета. Затворниците играят тенис, карат ски, готвят, изучават разни неща. Когато стане 15 часа, дневната охрана отстъпва място на нощната, която наброява точно петима души.

Атмосферата в затвора е толкова спокойна, че режисьорът Майкъл Мур го снима за филма си „Недъзи“. Въпреки това кадрите оттам отпадат, тъй като режисьорът решава, че никой няма да повярва, че такива места съществуват.

Затворът си има кухни, дневни и единични спални. Има и плаж. Островът разполага и с друг плаж, който пък е предназначен само за граждани от континенталната част. На затворниците е забранено да ходят там, обратното също е валидно. Въпреки това няма телени огради, а само предупредителни знаци. Опитът показва, че посетителите на плажа са много по-любопитни към затвора, отколкото затворниците към тях.

На затворниците е забранено да ползват мобилни телефони. Въпреки това имат на разположение 5 стационарни телефона. Всеки от затворниците има право на до 3 посещения на седмица от близки. Позволено им е при желание да правят секс с посетителите си.

Норвежките власти се надяват, че проектът „Бастой“, който вече е на 32 години, е в състояние да реабилитира затворниците, да им насади отговорности, доверие и отчетност.

Вижте кадрите от Бастой, запечатани от фотографа Еспен Ейхова

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар