Общ преглед

Когато говорим за важни дати в гражданската авиация, 31 декември 1968 година безспорно е ден, който историята няма да забрави. Последният ден на годината, белязана от кървавото потушаване на Пражката пролет, бележи първия полет на Туполев-144 - първия в света свръхзвуков пътнически самолет, останал в историята като Ту-144.

Конструиран от конструкторско бюро Туполев, под ръководството на прочутия авиационния конструктор Алексей Туполев, Ту-144 извършва своя полет близо 2 месеца преди западния си „близнак“ - англо-френския "Конкорд".

И не без причина по онова време Ту-144 е определян като „гордостта на съветския народ“.

Напредъкът в развитието на бойните самолети след края на Втората световна война, както и надпреварата между Изтока и Запада, поражда и идеята за създаване на свръхзвуков пътнически самолет.

Съветското правителство публикува концепцията на Ту-144 в статия в изданието на списание "Технологията на въздушният транспорт'" от януари 1962. На 16 юли 1963 г. съветската партийна власт решава да започне проектирането на новото поколение летателно средство, а на 26 юли 1963 г. започва официално работата по Ту-144. Планът предвижда пет самолета да създадени в следващите 4 години, като първият трябва да бъде готов през 1966 година.

Работата в следващите години върви при сериозната конкуренция на създателите на „Конкорд“. По-късно последните дори обвиняват СССР в технически шпионаж, като за доказателство служат и намерени години по-късно технически планове и документация на самолета у съветски шпиони. От СССР обаче категорично отричат обвиненията и отговарят, че сходната цел е довела до сходни резултати – Ту-144 и „Конкорд“.

Така или иначе, в историята съветският самолет остава като първия свръхзвуков самолет. Ту-144 затвърждава името си, след като на 5 юни 1969 година преминава скоростта на звука за първи път,  а на 15 юли същата година става първият пътнически самолет, преминал 2 Мах. За постиженията си летците-изпитатели са удостоени със званието „Герой на Съветския съюз“.

Ту-144 за първи път е показан пред многобройна публика на 21 май 1970 година на авиошоу на летище Шереметиево. От следващото лято самолетът извършва полети за "Аерофлот" от Москва до Прага, Берлин, Варшава и дори до българската столица София. Само че все още пробни и без пътници.

През 1972 г. Ту-144 е демонстриран при авиоизложение в Хановер и Будапеща, а на 3 юни 1973 г. участва и в Парижкото авиоизложение. Тук обаче се случва трагедия – новият самолет катастрофира пред погледа на хиляди зрители, при което загиват екипажът и 9 души на земята.

Причина за катастрофата е твърде рязка маневра, която екипажът на съветската машина е трябвало да направи, за да се избегне сблъсък с изненадващата поява от френски "Мираж". Впоследствие пилотът на "Мираж"-а обяснява пред съда, че просто е искал да снима отблизо Ту-144. Въпреки това остават  съмнения за опит на френските власти да саботират новия свръхзвуков самолет заради конкуренцията му с „Конкорд“. Съдът обаче не открива доказателства за умишлени действия от френска страна.

Независимо от трагедията, създателите на Ту-144 планират да заложат на самолета за пътническите линии и той влиза в експлоатация по редовни пътнически линии през ноември 1977 г.

Високият разход на гориво, някои технически несъвършенства и сериозна авария при изпитателен полет през май 1978 г., водят до преждевременното извеждане на самолета от експлоатация. Последният пътнически полет на Ту-144 е на 1 юни 1978 г., едва по-малко от година след първия. След отмяната на пътническите полети Ту-144 излитал само в качеството си на товарен самолет за изпитателни полети.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар