Снимка: Reuters

Макар кенгуруто да е известно като най-добрия скачач сред животните, по-голямата част от времето си то прекарва на четири крака в търсене на храна. Именно при това положение на тялото опашката започва да играе ролята на пети крак, се твърди в статия в научното сп. Biology Letters.

Изследователи от Колорадския университет в Боулдър (САЩ), Университета "Саймън Фрейзър" (Канада) и Университета на Нов Южен Уелс (Австралия) са изучили храненето и свързаните с него физически действия на голямото червено кенгуру.

Учените са установили, че по време на придвижването опашката на животното му придава толкова движеща сила, колкото предните и задните крайници взети заедно.

"Ние открихме, че когато кенгуруто "ходи", то използва опашката си просто като крак", разказва водещият автор на изследването Максуел Донелан от университета "Саймън Фрейзър".

"Животното използва опашката като опора, средство за придвижване и средство за усилване на движението. На практика то изпълнява с опашката същата механична работа, както и с краката си", допълни още той.

"Предполагаме, че опашката се използва основно като подпора, балансьор. Не очаквахме да открием колко силна е тя. Беше удивително", казва съавторът на изследването Роджър Крам.

Учените сравняват придвижването на кенгуруто с това на скейтбордиста, който с единия си крак /в случая на животните с опашката/ се оттласква от тротоара, като увеличава ускорението.

Донелан твърди, че няма друго животно, което да използва опашката си като крак. Опашата има 20 прешлена и играе ролята на стъпало, прасец и бедро, твърдят в заключение специалистите.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase