Снимка: Reuters

Скутерите изпускат много повече замърсители, причиняващи смог, от големите превозни средства като камионите, съобщи в. "Дейли телеграф".Това означава, че макар и броят на скутерите по пътищата да е относително малък в сравнение с автомобилите и камионите, те имат много по-голям дял за замърсяването на градовете, съобщава БТА.

Международен екип от учени установи , че скутерите изпускат особено отровни газове, включително и високи нива на канцерогeнния бензол, както и група токсични химикали, известни като "реактивни кислородни видове". Затова дори стоенето зад скутер на кръстовище "може да е много вредно за здравето".

Скутерите обикновено са с двутактови двигатели, които не изгарят горивото толкова ефикасно. Системата за отработените газове при тях също не пречиства толкова добре замърсителите като катализаторите в автомобилите.

Учените са измерили емисиите от различни превозни средства, тествали са скутери в лаборатории, измерили са замърсяването в европейски, американски и азиатски градове. Те твърдят, че намаляването на скутерите значително би подобрило качеството на градския въздух, макар и на тях да се пада по-малко от един процент от използваното гориво.

Няколко града в Китай вече забраниха скутерите и отчитат значимо намаляване на замърсяването.

Ръководител на научния екип е Стивън Плат от швейцарския институт "Пол Шерер". В изследването са участвали също британски и германски учени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase