Снимка: Reuters

Археолози откриха в Судан скелет на мъж, който е имал метастази на рак преди повече 3200 години, предаде Франс прес. Става въпрос за най-древното свидетелство за болестта, за която се смята, че е свързана със съвременния начин на живот, пише БТА.

Тленните останки на мъжа, който е умрял на 25-35-годишна възраст, са намерени миналата година в гробница близо до поречието на Нил в Судан от студентка от университета в Дърам, Англия.

Изследването на костите на мъжа, който произхожда от заможно семейство, разкри, че той е имал метастази на рак. Не може обаче да се установи дали смъртта му се дължи на заболяването. Това е най-древният цялостен скелет на човек, засегнат от метастази на рак, заявиха учени от университета в Дърам и Британския музей.

Макар ракът днес да е сред главните причини за смъртност, следи от ракови болести се откриват много рядко в археологически находки, а това навежда на мисълта, че болестта е свързана най-вече със съвременния начин на живот и увеличената продължителност на живота, поясниха учените.

"Изследването на скелета показа, че формата на костните увреждания може да е свързана единствено с рак на меките тъкани, макар да е невъзможно да се установи произходът на болестта въз основа единствено на костите", отбеляза археоложката от Австрия Михаела Биндер, която попаднала на находката.

"Този скелет може да ни помогне да опознаем почти неизвестната история на раковите болести. Имаме съвсем малко подобни примери, датиращи отпреди 1-вото хилядолетие преди Христа. Трябва да опознаем историята на раковите болести, за да разберем еволюцията им."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase