Снимка: архив, Reuters

Остатъци от нитратите в азотните торове могат да останат десетилетия наред в почвата и да замърсят подпочвени води и води на повърхността, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Това е така, защото нитратите не се поглъщат изцяло от културите.

Учени изследвали остатъци от нитрати, които били белязани с радиоизотопи на селскостопански обект във Франция, където торове били използвани през 1982 г. Там били отглеждани захарно цвекло и пшеница.

Три десетилетия по-късно екипът под ръководството на Матийо Себило от Парижкия университет установил, че културите са използвали 61-65 на сто от торовете, докато 12-15 на сто все още се съдържали в органична материя в почвата.

Голяма част от тези остатъци от торове са проникнали дълбоко в почвата, стигнали са до подпочвени води и ще останат в почвата още най-малко 50 години.

"Тъй като нитратите в торовете могат да "заразят" слоевете питейна вода в почвата и реките, както и крайбрежните морски екосистеми, устойчивостта им за толкова дълъг период предизвиква тревога, отбелязаха авторите на изследването. В редица райони по света азотът в торовете е в по-големи количества от необходимото. Замърсяването на почвата и реките с нитрати от азотните торове е по-голямо в Европа, отколкото в САЩ, където земеделието е екстензивно, докато на Стария континент е интензивно."

Преди двайсетина години в Европа бе въведена система с "междинни" култури, които улавят в капан нитратите. Тези растения - фуражна рапица и фацелия (синя паричка), се засаждат след културите и поглъщат остатъците от нитратите. Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.
 

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase