Нийл Армстронг на Луната. Снимка: архив, Reuters

Прочутата фраза "Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството", произнесена от Нийл Армстронг, след като стъпва на Луната, не е импровизирана, а предварително подготвена, предаде Ройтерс.

Армстронг, който почина миналата година на 82-годишна възраст, винаги е твърдял, че думите са му хрумнали спонтанно, докато е очаквал да излезе от спускаемия апарат "Ийгъл", докоснал лунната повърхност на 20 юли 1969 г.

В интервю за документален филм, излъчен през уикенда по Би Би Си 2, по-младият му брат Дийн Армстронг разкрива, че Нийл е споделил с него прочутата фраза малко преди да замине за Кейп Канаверал с останалите членове от екипажа на "Аполо 11".

Дийн Армстронг твърди, че известно време преди заминаването на брат му за Флорида двамата са прекарали заедно вечерта, играейки някаква игра. Тогава Нийл Армстронг е приплъзнал към него късче хартия, на което е била написана прочутата фраза. Прочитайки изречението, Дийн Армстронг е отвърнал: "Забележително".

Говорител на семейство Армстронг не е отговорил на молбата на Ройтерс за коментар.

"Любопитно ми е защо сега Дийн Армстронг прави това разкритие. Защо е чакал до смъртта на брат си, който винаги е твърдял, че думите са му хрумнали спонтанно? Дийн е интервюиран през 2002 г. за оторизираната биография на Нийл и тогава не е споменал нищо подобно, въпреки че брат му е дал разрешение на семейството и приятелите си да говорят открито", казва Робърт Пърлман, собственик на сайта CollectSpace.com, посветен на космическата история, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase