Снимка: архив, Reuters

Всеки, който се съмнява в истинността на слуховете във Вашингтон, че Аннa Уинтур, известната ледена кралица на модата в Ню Йорк, скоро ще стане американски посланик в Европа, трябва да хвърли поглед в архивите на списание "Vogue", съветва английският вестник "Дейли мейл".

През март 2009 г. списанието, управлявано от Уинтур като лично владение, посвети корицата си и осем допълнителни лъскави страници на интервю с новата първа дама на САЩ Мишел Обама заедно с приказно бляскава колекция от фотографии, заснети от легендарния фотограф Ани Лейбовиц.

Броят „Мишел Обама“ удари пазара на вестници и списания с бляскавото заглавие „Първата дама, която светът очакваше“ и преобрази имиджа на Мишел само с един замах.

Когато Мишел за първи път се появява на политическата сцена, тя изглежда малко неловко и е възприемана просто като интелигентен адвокат: една „по-сърдита“, афроамериканска версия на младата Хилари Клинтън. Но когато "Vogue" я поставя на корицата си, Мишел се превръща в нежна и елегантна световна модна икона и модел за подражание: като перфектната Джаки, която стои неотлъчно до съпруга си Джон Кенеди.

Корицата на "Vogue" е плод на упоритата работа на госпожа Уинтур, която забелязва потенциала на семейство Обама още когато сегашният президент бил считан за аутсайдер.

Когато звездата му започнала да изгрява, Мишел започнала да се появява в дрехи от свежи и млади дизайнери. Политически източници твърдят, че влиянието на Анна Уинтур върху стила на обличане на Мишел е безспорен.

„Анна успява да накара госпожа Обама да се почувства приказна“, споделя човек от администрацията.

Насоките на Уинтур били толкова успешни, че по-скоро Мишел се счита за по-голямата звезда в трудната година на президентските избори.

Сега високопоставени дипломатически източници от Вашингтон разкриват, че Мишел инициира кампания за назначаването на Анна Уинтър за американски посланик в Париж, пише още "Дейли мейл".

Ще стане ли "Ядрената Уинтур" посланик на САЩ в Европа?

Това решение се приема с удивление, най-вече заради репутацията на госпожа Уинтур на капризна ледена дама. И всъщност легендарната студенина, с която тя си печели прякора "Ядрената Уинтур", изглежда в противоречие с изкуството на международната дипломация.

Анна Уинтур веднъж описа хората с наднормено тегло в Минеаполис като „малки къщи“ и е известна с честите си гневни изявления. Хладното й поведение става все по-смущаващо заради любовта й към тъмните очила, които носи дори в закрити пространства.

„Тя владее модния бизнес с императорско високомерие на пруски генерал и очаква моментално, безпрекословно подчинение“, коментира британският журналист Тоби Янг, който е прекарал известно време в издателската къща на "Vogue".

„Трудно е да си представим по-неподходяща личност в света за международна дипломация. Тя е напуснала училище на 16 години и оттогава работи в света на модата. Шофьорът на Обама сигурно знае повече за международните отношения, отколкото тя“, коментира още журналистът.

„Невероятно е, че най-влиятелната нация в света въобще обмисля да назначи най-недипломатичния човек в света за посланик“, коментира и моден редактор в Лондон.

Легенди се носят и за капризите на Уинтур. Когато била домакин на театралните награди Evening Standard в Лондон, тя настояла да има златни столове и златни прибори, пише „Дейли мейл“. А в Ню Йорк по време на моден бал в музея Метрополитън тя поискала да бъде информирана какъв е размерът на възелите на вратовръзките на сервитьорите.

През последните 50 години 9 от 10-те американски посланици в Париж и Лондон са били политически назначения, а не дипломати от кариерата.

Но Мишел Обама настоявала Уинтур да стане посланик във Франция, въпреки че се знае, че модната кралица говори съвсем малко френски.

„Нейният личен стил, любовта й към парижката висша мода и елитарните възгледи за красотата и женствеността се очаква да имат позитивно влияние в Париж“, смятат от Държавния департамент.

Ако госпожа Уинтур, разведената с две деца майка, наистина бъде номинирана за посланик, назначаването трябва да бъде потвърдено от Сената на САЩ.

Една пречка могат да бъдат само парите. Анна Уинтур е добре платена. Изчислено е, че ще й трябват около 500 хиляди британски лири на година, за да си върши работата в стила, който тя намира за подходящ.

Хора от Вашингтон предположиха също, че работата й като посланик ще бъде тайно спонсорирана от големи дизайнери като Ралф Лорън или Майкъл Корс.

От пресслужбата на Белия Дом казаха, че засега няма официални съобщения.

А от "Vogue" заявиха: „Анна Уинтур е щастлива със сегашната си работа“. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase