Снимка: Reuters

Хората, които употребяват редовно алкохол, умират 20 години по-рано от тези, които не посягат към коварната напитка.

Това показват резултатите от дългогодишно проучване на изследователи от град Любек, Германия. Според тях жените, зависими от алкохол, умират на 60-годишна възраст, а мъжете – на 58 години.  

„Нито един от починалите алкохолици не е достигнал средната за Германия възраст от 82 години за жени и 77 години за мъже“, споделя ръководителят на проучването Улрих Йон пред "Зюддойче Цайтунг".
 
За дългогодишния проект експертите са използвали данните на близо 4100 души от северен немски регион. От тях 149 души били класифицирани като алкохолно зависими. В продължение на 14 години те били наблюдавани и изследвани. 
 
В проучването си учените са сравнили и вредата от употребата на алкохол с тази от консумацията на тютюн: оказва се, че алкохолната зависимост скъсява неминуемо живота, докато пушачите могат да се радват на повече години в сравнение с онези, които прекаляват с чашката.
 
Причините за високата смъртност при алкохолиците е в болести като цирозата, която покосява алкохолика внезапно и неизлечимо, често стават нещастни случаи след употреба на алкохол, също и самоубийства. 
 
При дългогодишното си проучване експертите установили и разлика във въздействието на алкохола върху мъжете и жените. 
 
„Жените успяват да се справят по-бързо с болести, причинени от консумацията на алкохол и затова живеят по-дълго“, казва Улрих Йон. Причината за това се крие и в по-ниското тегло на жените, но не е единственият аргумент в полза на слабия пол. 
 
Лекари обаче предупреждават жените да бъдат внимателни с употребата на спиртни напитки въпреки по-доброто си физическо състояние от мъжете. 
 
Международно признатият стандарт за консумация на чист алкохол е около 12 грама на ден за жените. Това се равнява на около 125 мл червено вино или 250 мл бира. При мъжете позволената консумация е двойно повече. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase