През миналата година сомалийските пирати са стрували на световната икономика 7 милиарда долара. Снимка: Reuters

Отвлечена от сомалийски пирати двойка тръгна на околосветско пътешествие с яхта. Англичаните Пол и Рейчъл Чандлър бяха държани в плен разделени повече от година и освободени в края на 2010 г., след като платиха откуп в размер на 625 хиляди британски лири, пише таблоидът „Дейли мейл“.

Любопитното е, че двамата поеха този уикенд отново в открито море с „Лин Райвъл“, 12-метровата яхта, от която бяха отвлечени.

Още по темата

Плавателният съд, лашкал се по вълните в продължение на месеци в Индийския океан и изтеглен до Албиона с кораб на кралската флота, е бил ремонтиран в продължение на две лета.

Възрастните англичани отплаваха от градчето Дартмаут без многолюдна тълпа изпращачи и поеха към първата си спирка – Испания. Този път обаче трасето им ще избегне Аденския залив и акваторията на Сомалия и съседните й държави.

60-годишният пенсиониран инженер Пол не пропусна да благодари на приятелите и сърцатите сънародници, които са им помогнали в намирането на средства за откупа.

„Хората искат отново да се върнем към предишните си навици и живот без страх. А той е в плаването около света“, заяви Пол.

Двойката е била в плен в продължение на 388 дни, след като яхтата им била превзета на абордаж от въоръжени морски разбойници по време на круиз от Сейшелските острови към Танзания през 2009 г.

След първата вноска от 280 000 лири те срещнали категоричен отказ от пиратите да бъдат пуснати. Дори били заплашени, че ще бъдат убити.

През миналата година сомалийските пирати са стрували на световната икономика 7 милиарда долара и са се сдобили с откупи на стойност 160 милиона долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase