Великата китайска стена е един от символите на най-многолюдната страна. Снимка: Reuters
Великата китайска стена се оказа три пъти по-дълга - 21 196 км. Това показват резултатите от проучване на Държавната агенция по културно-историческото наследство в най-многолюдната страна на планетата, информира азиатският печат. 
 
Досега се знаеше, че Великата китайска стена е дълга 8850 км, а сериозната разлика се получила поради факта, че археолозите са измервали само участъците, построени по време на династията Мин (1368-1644 г.).

При новото мащабно изследване са включени и крепостите и участъци, изградени в другите периоди. 
 
Остаряването, земетресенията, наводненията и бурите, както и човешки фактори (като кражба на камъни и тухли и дори превръщане на някои разрушени участъци в земеделски площи) са оставили на някои места само основите на съоръжението.

В момента едва 8,2% от общата дължина на Великата китайска стена са запазили първоначалния си вид. 74 на сто са със сериозни увреждания.

Великата китайска стена всъщност е система от отбранителни съоръжения в Северен Китай, издигнати през III век пр. н. е. (в по-голямата си част) върху основата на хунски окопен вал за защита на северозападните граници на империята, нееднократно достроявана. 

Тя прекосява страната от границата с Корея, при заставата Шанхайгуан до пустинята Гоби, при заставата Дзяюгуан и се оприличава често на дълъг дракон.

Тя е най-голямото гробище в историята, тъй като там, според някои историци, са намерили смъртта си 10 милиона души. 
 
Строежът на стената започва още през IV  век пр. н. е. През следващите 2300 г. повече от 20 китайски династии работят по укрепването и удължаването ѝ.

Най-голям принос имат династиите Цин, Хан и Мин, които построяват повече от 6000 км. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase