Снимка: Reuters

Прочутият диамант "Бо Санси", носен от Мария Медичи на коронацията й като съпруга на френския крал Анри Четвърти през 1610 г., стана притежание на анонимен участник в търга на Sotheby's в Женева.

Купувачът заплати за разкошното бижу 9,7 млн. долара, предаде Ройтерс.

Крушовидният диамант предизвика ожесточено наддаване, а петимата наддаващи поддържаха интригата, като "надуваха" цената на 34,98 каратовия диамант, който накрая бе спечелен от анонимен купувач. Вчера стана ясно, че първоначалната цена на бижуто е 4 млн. долара.

"Много рядко диамант с такова значение се появява на пазара. Той никога не е излизал от кралски ръце, има безупречен произход, споменава се във всички исторически книги за известни камъни", заяви Дейвид Бенет от аукционната къща.

"Бо Санси" произхожда от мините в Индия близо до Колконда и носи името на първия си собственик Никола дьо Арле, сеньор на Санси, който го купува в Константинопол в края на 16-и век.

През 1702 г. "Бо Санси" се озовава в Прусия, където е използван като основен орнамент за новата кралска корона. Драматичната му история не приключва тук. Диамантът остава в Берлин след бягството на последния пруски крал през ноември 1918 г. в края на Първата световна война. Британски войници намират скрития в подземие "Бо Санси" в края на Втората световна война и го връщат на наследниците на последния владетел на Прусия.

Легендарният диамант бе продаден от Георг Фридрих, принцът на Прусия - праправнук на император Вилхелм Втори. Прадядото е носил диаманта в короната си.

Още любопитни новини в цифри четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase