Колекцията с военновременни пури на Уинстън Чърчил. Снимка: Getty Images

18 сантиметрова пура с марката J Cuesta, принадлежала на британския министър-председател Уинстън Чърчил /1874-1965/, ще бъде продадена на търг в Англия, предаде ИТАР-ТАСС.

По данни на аукционна къща Henry Aldridge & Son през 1950 г. тя е била подарена от Чърчил на полицая Браян Бейтман в знак на благодарност за охраната по време на една от официалните визити на министър-председателя.

Бейтман е бил много горд с подаръка и до неотдавна пурата е стояла на видно място в дома му. Семейството е решило да я предложи на търг едва след като той починал.

"Историята на произхода на пурата е много интересна. Тя е потвърдена от вестникарски публикации, в които се разказва как е била връчена на полицая от Чърчил", твърди един от собствениците на аукционната къща.

Преди две години недопушена пура на Чърчил беше продадена на търг в графство Норфолк, Великобритания за 7200 долара. Цената изуми и самите организатори на аукциона.

Недопушената пура бе с дължина около 9 см. Тя е била оставена от Чърчил в пепелник преди важното заседание на кабинета на 22 август 1941 г., когато фашистката армия стига до Ленинград.

Колекция с военновременни пури на Уинстън Чърчил, включително четири кубински Romeo y Julieta, дадени на Бауър Пърси, управител на отдела за пури на неговите доставчици, бяха показани на 13 януари 2012 г. в Лондон от Bonhams.

Аукционната къща планира разпродажба на колекция от странни, чудесни и практически елементи от редица исторически периоди.

Още любопитни новини в цифри четете в Investor.bg

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase