Снимка: Архив Reuters

Изследователи от Японската научно-технологична агенция, от университетите на Токио и Кейо са разработили устройство, което превръща по лек и прост начин всяка плюшена играчка в мек робот, съобщи сайтът Engadget.

Системата е наречена PINOKY. Тя представлява гривна, която се поставя на някой от крайниците, на ухото или на опашката на играчката. Благодарение на устройството тези части на тялото се привеждат в движение чрез сигнали, подавани от пулт за дистанционно управление.

Освен това PINOKY има микроконтролер и фотосензори, чрез които лесно може да бъде програмиран да запомня и сам да повтаря движенията, които човек например прави с лапата на плюшеното мече. Благодарение на PINOKY играчките приемат гласови и причудливи команди.

Японските специалисти са на мнение, че в бъдеще PINOKY ще може да се използва не само за развлечение на децата, но и от възрастни. Устройството може да се превърне в нова форма на общуване в добавка към гласовата и видеовръзката. Играчки или други меки обекти, намиращи се на големи разстояния едни от други, могат да бъдат синхронизирани така, че чрез тях хората да общуват не само с глас, но и да изразяват чрез движения мислите и чувствата си.

Гривните за играчки са създадени от същия екип, който навремето научи роботите да варят супа.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase