Снимка: Reuters

Александър Баунов, бивш руски дипломат, сега – журналист, предлага радикална промяна на държавното управление в Русия и връщане към монархията чрез възкачване на британския принц Хари на руския престол.

Така, с ирония отбелязва Баунов, ще спасим руския политически елит от излишните придворни интриги и ще позволим на управляващия тандем да се заеме само с управлението на държавата, пише „Дейли мейл“.

„Нека (принц Хари) да приема парадите, да прави посещения, да дава обеди и да отправя новогодишни поздравления. Ние си нямаме кралски сватби и не виждам нищо добро в това. Целият ни придворен живот се върти около депутатите с наднормено тегло, бездарни певци и бивши участници в телевизионни риалита. Гледайки сватбата (на принц Уилям и Кейт Мидълтън) и подготовката за нея, мисля, че би било добре у нас да се възстанови монархията“, казва Баунов.

Това предложение престава да изглежда толкова куриозно предвид резултатите от неотдавнашно интернет допитване на сайта „Сноб“, според чиито резултати над една трета от руснаците биха искали да живеят в Русия с конституционна монархия. За това са гласували 39% от анкетираните. Настоящият строй се подкрепя само от 24%, а 12% искат да живеят в комунизма.

„Там, където няма крал, населението започва да обожава, да почита и да насочва инстинктивните си рицарски чувства към действащия глава на изпълнителната власт“, пише Баунов на сайта „Сноб“. Липсата на предмет на обожание за народа се превръща според него в това, че „главата на изпълнителната власт се превръща в национален лидер, роден баща, тато, дуче, команданте, лидер на джамахирията“.

Баунов отбелязва, че за момента няма „безспорни претенденти“ за трона на Романови, но принц Хари не е случаен. Негова прапрабаба е великата княгиня Олга Константиновна, внучка на Николай I и братовчедка на Александър III и е „далечен племенник“ на цар Николай II.

Освен това на принц Хари може да бъде намерена „симпатична руска булка“.

Физикът Никита Говорун също подкрепя идеята: „Принц Хари е все още свободен. Да го оженим ли за някоя руска Пепеляшка, да му се закълнем във вярност и да заживеем щастливо, като тези там, в Англия? И да не е Хенри или Хари, а Игор I”, казва Говорун, пише NEWSru.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase