Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Бактериите могат да се превърнат в производители на нов вид биогориво от промишлени и земеделски отпадъци, което по своите параметри няма да се различава от обикновения бензин.

Цената на такова гориво може да не надвишава 50 долара за барел, пише  Газета.ru.

Група специалисти са успели с методите на генното инженерство да научат безвредните бактерии E.coli да изработват несвойствен за тях тип химични съединения – така наречените наситени въглеводороди или алкани.

Точно алканите са ключовият компонент на бензина и затова подобно биогориво може веднага след получаването му да бъде изпратено в съществуващите мрежи бензиностанции.

За момента за масовото използване на биогоривата, по-специално биодизела, трябва да има специални бензиностанции и тръбопроводи за пречистване и транспортиране, тъй като химичният състав на такъв тип синтетично гориво се различава от природния.

По тази причина от години учените търсят начин за организиране на производство на биогориво, което химически не се различава от получаваното в нефтопреработвателните предприятия.

Първи успех постигнаха група изследователи от иновационната компания  LS9 в Сан Франциско, които се занимават с разработването на нови видове биогорива. Резултатите от тяхната работа са публикувани в списание „Сайънс“.

В работата си учените са използвали генетичен материал от микроорганизми – т. нар. цианобактерии, някои от които в рамките на жизнената си дейност, основаваща се като при растенията на фотосинтеза, могат да изработват алкани.

„Получихме процес, състоящ се от един стадий, на биологичен синтез на алкани. Трябва само да пречистим суровината и да получим от нея хранителни захари за бактериите и на следващия етап получаваме гориво, готово за използване в транспортните средства“, съобщава водещият автор на публикацията Андреас Ширмер.

Авторите на проучването отбелязват, че техните бактерии могат да използват като храна въглеводороди, получени дори от сено или от отпадъци след преработката на растителни продукти.

Производството на подобно биогориво освен това няма да доведе до повишаване на цените на хранителните продукти.

Засега учените са успели да получат само 10 литра гориво в експерименталния си реактор, съобщава РИА „Новости“.

Изследователите обаче са убедени, че е възможно да бъдат увеличени мащабите на производството и да се стигне до непрекъсваем процес на получаване на биогориво със стойност не повече от 50 долара за барел.
През следващите две години компанията планира да оборудва цяло демонстративно предприятие, съобщава списание „Ню Сайънтист“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase