Александър Иванов, репортер на Dnes.bg във фестивална Европа

С надежда за скорошно приемане на Сърбия в Европейския съюз започна тазгодишното издание на най-големия музикален фестивал в Югоизточна Европа – EXIT в Нови Сад.

Фестът бе обявен за най-добрия в Европа миналата година и е истинска гордост, а и надежда за сърбите да докажат, че щом могат да организират подобен гигантски музикален проект, това е знак, че страната е готова за ЕС.

Специален гост на първата вечер на фестивала беше френският посланик в Сърбия Жан Франсоа Терал, чиято поява на EXIT бе широко отразена в сръбските медии и изтълкувана като ясен знак на благосклонност на ЕС към непослушната балканска страна.

А иначе фестивалът (10-13 юли) тече на доста по-бавни обороти от миналата година. Едва 20 000 души пристигнаха в четвъртък в крепостта Петроварадин на брега на Дунав, където се провежда музикалната лудница.

За разлика от миналата година обаче британците са доста по-малко, очакват се около 10 000 в сравнение с над 20 000 вилнеещи поданици на Елизабет II през 2007 г. За сметка на това доста повече са гостите от Сърбия и бившите югославски републики.

„Ами... доста мои приятелки не искаха да дойдат тази година. Чули били слухове, че заради разправия около някаква провинция Косово сърбите мразят британците, нещо такова. Ама на мен не ми пука. Бях тука и миналата година, беше супер. Ама сега е по-скъпо, надули са цените“, разказва 21-годишната лондончанка Кристи.

Факт е, че цените в Нови Сад са скочили драстично в сравнение с миналата година. По заведенията в града една пица е около 7 евро, бирата е 2-3 евро. Ако се разтърси човек по заведенията за бързо хранене, може да намери плескавици в сандвич за 1-2 евро.

Факт е също така, че сърбите наистина не харесват британците.

„Човече, това са клошари. Идват размъкнати, само да се напият, крещят, чупят. Не се опитват и да кажат дума на сръбски. Не са като българите, които пият, ама се забавляват не трошат и не ни гледат презрително“, разказва Лука, сервитьор в модерен бар в сърцето на Нови Сад.

Въпреки че България призна Косово, на хората в Нови Сад не им прави впечатление този факт. „Българите винаги са ни подкрепяли. А и хората в Нови Сад не са такива националисти като в Белград. Винаги сме си близки“, сподели Дарко, мой познат от Нови Сад.

А на EXIT наистина има не малко българи. Според организаторите са около 2 000 души. Но цифрата със сигурност е по-малка от минали години.

Засега на феста няма сериозни проблеми с внос на наркотици, каквито имаше предишни години. Проверките на входа са доста сериозни и ако някой се опита да внесе дрога, го чака сериозна глоба и арест.

А иначе музиката на EXIT 08 е на ниво, подборката от музикaлни имена е доста по-добра от тази на конкурента Роскилде, който свърши тази седмица. Първата вечер купонът откриха хип хопърите N.E.R.D, които накараха 10 000 души да подскачат като един на прашната основна сцена на EXIT.

Предстоят любимците на Мадона Gogol Bordelo, Primal Scream, Sex Pistols, ди джей Tiga, звездата от „Родени убийци“ Джулиет Луис с нейната банда Juliette and The Licks.

Така че, ако се чудите какво да правите през уикенда, идвайте в Нови Сад. От София са около 400 километра, сръбските магистрали са доста бързи. Еднодневният билет за феста е 30 евро, но можете да се спазарите с местни черноборсаджии за тридневен билет (петък, събота и неделя) за 45 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase