В котленската част на Стара планина в природната забележителност "Урушки скали" ще се развъждат белоглави лешояди. Пет от тях, внесени от Франция и Испания, се отглеждат при специални условия в изработена волиера /голяма клетка, пригодена за временно отглеждане на птици/. В момента на мястото се извършва проверка от специалисти на Регионалната инспекция по околната среда и водите. Оттам съобщиха и информацията за лешоядите.

Проверката се налага, тъй като белоглавият лешояд, както и всички грабливи птици, е защитен вид по Закона за биологичното разнообразие. Видът е включен и в Конвенцията по международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора CITES. Конвенцията регламентира пренасянето през граница на екземпляри от трите й приложения, за да се предотврати изчезването им от природата, вследствие на ползване, несъвместимо с тяхното оцеляване в естествената им природна среда. Обект на тази конвенция са около пет хиляди вида животни и 25 хиляди растения.

Петте лешояда са внесени още през 2004-та година. Птиците са в добро състояние и се очаква скоро да създадат потомство, съобщават от инспекцията по околната среда и водите. По време на проверката присъства и представител на Природонаучния музей в Котел.

Внасянето и изнасянето на видове, включени в Конвенцията, се извършва само с разрешително, издадено от министъра на околната среда и водите или от упълномощени от него лица по образец CITES. Срокът на разрешителните е шест месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe