Американски учени работят по създаването на малка пръчица, с която ще може да се измерва нивото на кофеин в чаша с кафе, и то – благодарение на свойствата на антитела от камили, предаде АП.

Идеята за странното изобретение хрумнала на химика Джак Лейденсън от университет във Вашингтон, който не можел да понася кофеин и искал да направи метод за измерване на нивото му, подобен на тестовете за бременност, които се продават в магазинната мрежа.

Новата измерваща пръчица работи, като се постави в чаша с горещо кафе. Начинът на действие на „уреда“ е вдъхновен от наблюдение върху камили и лами.

След като в продължение на няколко месеца тези животни са приемали производни на кофеина, организмът им е създал защитни антитела срещу чуждото вещество. Учените са копирали тези антитела в лабораторни условия и са изучили реакциите им към кофеина.

Тези антитела се прикрепят към кофеина и позволяват нивото му да бъде измерено“, обяснява Джак Лейденсън.

Пълните резултати от опитите на химика и неговия екип ще бъдат публикувани на първи юни тази година в американско научно списание. Все още не е известно дали и кога ще почне да бъде продавано изобретението, но създателят му заявява, че в момента тече процес по патентоването му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase