Най-разпространената в световен мащаб напитка навършва 120 години днес. На тази дата, 8 май 1886г., д-р Джон Пембъртън забърква сироп в месингово канче и го занася в местната аптека, където веднага решават, че това е чудесна тонизираща напитка.

Смесването му с газирана вода ражда и това, което е Кока Кола днес. Логото на напитката не е дело нито на художник, нито на дизайнер, а на Франк Робинсън, съдружник на г-н Пембъртън и негов счетоводител, известен с манията да изписва думите с характерни за почерка му завъртулки.

От 9 чаши на ден през първата година от пускането и на пазара, днес компанията продава по около 1,5 милиарда чаши на ден (115 милиарда литра на година) и притежава над 400 различни търговски марки.

Благодарение на компанията са изобретени и автоматите за газирани напитки с монети, както и картонените опаковки за бутилки за по-лесно пренасяне.

Разпространявана в тенекиени кутии за целите на войниците през Втората световна война, компанията въвжда използването на новата опаковка в цял свят.

Кока Кола е и първата компания, която започва да рекламира активно продукта си, въвеждайки рекламата по телевизията и превръщайки я в бизнес. Дори образът на Дядо Коледа е дело на рекламната й кампания.

България е първата страна от Източна и Централна Европа, която предлага напитката от 1965 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase