Можете да забогатеете или да се разорите, да влезете в затвора под натиска на кредиторите или заради лош късмет- това е световноизвестната игра "Монополи", която ще отпразнува 70-я си рожден ден с пищно празненство.

Играта е създадена в САЩ от Чарлз Дароу, безработен инженер. Близо една година Дароу е преговарял с различни производители на играчки, преди някой да му гласува доверие и да се заеме с производството на "Монополи".

"Монополи" е игра за цялото семейство и именно това е тайната на успеха й. И 8-годишните внуци, и 70-годишните баби и дядовци имат еднакви шансове за победа.

Световните лидери и звезди също са запалени по стратегическата игра. Легендарният британски премиер Уинстън Чърчил е развивал стратегическите си умения именно с "Монополи". Гръцкият милиардер Аристотел Онасис, разбирайки, че Мария Калас споделя страстта му към играта, й подарил направено от злато и диаманти "Монополи", което му е струвало 2 милиона долара.

Като всеки успешен продукт и "Монополи" има свои „двойници“. Съществува дори и Анти-монополи, при което играчите са разделени на два лагера- монополисти и привърженици на свободната конкуренция. Производителите на Монополи Habsro са осъдили създателите на т.нар „Гетополи“ - игра, в която целта отново е да се забогатее, но вместо с жетони, играчите разполагат с листа марихуана, а богатството се трупа чрез лъжи, кражби и измами.

За да отбележи подобаващо 70-та годишнина на играта, Habsro ще организира състезания в много страни. Във Франция, например, наградата е истинска къща на стойност 150 000 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase