Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Над 600 000 българи признават, че биха гласували срещу стимул или по принуда. Това сочат данните от проучване на „Галъп Интернешънъл“, възложено и финансирано от социологическата агенция.

"В дните преди вотове с реална интрига изключително актуална става темата със зависимото гласуване. Поредица журналистически разследвания в евровота ясно показаха, че величината и географията на този тип вот става все по-решаващо обстоятелство за крайния резултат. В момента пък различни места се чуват различни цени на глас до 150 и дори до 200 лв. Подправяне на протоколи, превръщане на бюлетини в невалидни, опити за купуване на цели комисии с цел постигане на по-големи и сигурни разлики в резултатите – това са често обсъждани теми преди всяка кампания", пишат в своя анализ от агенцията.

Още по темата
В последното националнопредставително изследване на "Галъп интернешънъл", проведено само преди дни, беше зададен въпросът: "Вие лично, бихте ли, или не бихте приели да гласувате на местните избори за даден кандидат, партия или коалиция срещу заплащане, друг стимул или по принуда?".
 
Оказва се, че 11% от всички запитани признават, че биха приели. Още 8% не дават категоричен отговор и заявяват, че не могат да преценят. Тези 11% се равнява условно на над 600 хиляди души – от общо около 5.5 милиона постоянно пребиваващи у нас и имащи право на глас.

Все пак 81% декларират, че не биха взели пари или друг стимул за гласа си. , а останалите 8% не могат да преценят.

Най-високи се дяловете на онези, които си признават, че биха гласували при стимул или принуда, сред най-бедните и ниско образованите. Според проучването, сред ромите делът на склонните е 40%.

За поредна година се установява, че най-младите са и в най-голяма степен склонни на откровеност по въпроса за зависимия вот. Това е и индиректно отражение на демографската ситуация в страната, която се характеризира с все по-сериозна гетоизация сред най-млади възрастови групи.

Представените данни са част от ежемесечната изследователска програма на „Галъп интернешънъл“.  Изследването е проведено в периода между 4 и 11 октомври сред 796 души и е представително за населението на България на възраст 18+. Изследването е проведено със собствено за агенцията финансиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase