Цвети спечели първия си мач. Снимка: Reuters

Най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова започна с фантастична победа участието си на тенис турнира от програмата на летни олимпийски игри, които се провеждат в Лондон.

В среща от първия кръг на надпреварата българката надигра с 2:0 сета поставената под номер 12 в основната схема Доминика Цибулкова (Слвк), в отделните части 7/6, 6/2  и по този начин си върна за загубата от словачката на Игрите в Пекин преди четири години.

Двубоят започна с лесен сервис гейм за Цибулкова, след който Цвети се вкара в сериозни неприятности, тъй като първият й начален удар не сработи и още в самото начало тя трябваше да отразява два поредни брекпойнта.

За щастие пловдивчанката демонстрира завидно хладнокръвие и се измъкна от критичната ситуация, удържайки подаването си за 1/1, а веднага след това стигна и до първия пробив в двубоя, като пропусна две възможности, но при третата не сбърка и поведе с 2/1.

Това обаче сякаш само раздразни шампионката от току що завършилия престижен тенис турнир в Карлсбад и Цибулкова отговори със смразяваща серия от 4 поредни гейма в своя полза, с която натрупа солиден аванс за 5/2 и бе само на крачка от спечелването на първата част.

Точно в този момент обаче нашето момиче, което е полуфиналистка от “Ол Инглънд клъб” за 2010г., реши че е време да загатне за потенциала си и на свой ред да влезе в серия, като след впечатляваща игра Цвети успя да изравни за 5/5.

Последваха два гейма, в които сервиращите взеха своето и така се стигна до неизбежния тайбрек, в който Пиронкова поведе с минипробив за 5:2, след което съсредоточи вниманието си изцяло върху собствените си начални удари и след 7:4 стигна до успеха в първия сет.

Цвети продължи с напористата си игра и в началото на втората част, като бе много близо до важен пробив още във втория гейм, но след продължителна борба Цибулкова удържа подаването си.

Все пак в четвъртия гейм словачката бе поставена на колене и Цвети стигна до брейк за 3/1, който бе затвърден моментално с гейм на нула за 4/1. Оттук до края на мача българката бе просто неудържима и така след близо час и половина игра сложи точка спора и си осигури място във втория кръг, където я очаква италианката Флавия Пенета.

Още новини от Лондон четете на Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase