Снимка: БГНЕС

От днес хората в Китай вече са свободни - те ще могат да напускат домовете си и дори да пътуват из държавата.

"От днес се вдига блокадата на Ухан. От града вече може да се излиза. Вече има единични случаи на зараза с коронавирус. Намаляват и хората в критично състояние. Почти всички предпазни мерки продължават. Основните притеснения са внасянето на заразата от чужбина. За да се справи с този проблем, Китай затвори границите си с чужбина", казва българският журналист Тодор Радев, който работи в Пекин за"Радио Китай".

Още по темата

"Другият проблем е с носителите на вируса, които не проявят симптоми. Броят им към момента е близо 1100 души. Все още не ясно как Китай ще действа при тези случаи. За хората от Китай всички продължават да носят маски, това се счита за ключово за ограничане на епидемията", обяснява Радев.

"Китайското производство вече се нормализира. Фабриките отварят, почти всички магазини в големите градове са отворени. Основният проблем остава външната търговия.  В Пекин ежедневието все още не се е върнало в нормалния ритъм. Училищата продължават да са онлайн. Много компании също работят по Интернет", казва журналистът.

"За момента няма измислена ваксина. 9 екипа работят по разработката на ваксина. 108 доброволци в Ухан са се подложили на предложената ваксина", казва Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase