Снимка: Pixabay
Обикновените хирургични маски забавят разпространението на коронавируса, но не могат да го спрат. Това е заключението на експерти от Световната здравна организация. 
 
Изследването е публикувано в американското списание "Нейчър медисин", предаде ТАСС, цитирана от БТА.
 
Маските не спират движението на вирусните частици заедно с аерозолите, но носителите на коронавируса могат да ползват предпазните маски, за да се забави развитието на епидемията, пишат учените. 
 
Много специалисти още в началото на пандемията се отнасяха скептично към носенето на обикновени маски. Медиците отчитаха факта, че вирусът се разпространява предимно по въздушно-капков път и частиците свободно преминават през порите на обикновените маски. Известно е, че те не притежават висока степен на защита. 
 
Международен екип медици под ръководството на Бенджамин Коулинг, специалист от Центъра на СЗО по контрол на разпространението на епидемията в Хонконг, направил проучване как вирусите на грипа и различните коронавируси се разпространяват по въздушно-капков път. Екипът е изследвал група от 250 доброволци, коит острадат от белодробни инфекции. Половината от тях си сложили хирургически маски и дишали в специален апарат, улавящ капките влага и аерозолните частици. Другата група дишала без маски. И в двата случая вирусът бил предаден, но при хората с маски е забелязано известно забавяне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase