Невъзможно е да се каже кое е по-страшно, коронавирусът или завръщащият се в страната грип, защато историчски погледнато грипът и предизвиквал пандеми с милиони жертви по двета. Нито един фактор, който представялва обществена опасност, не трябва да се подценява. Напрежението не се отразява добре на здравните ни власти. Не трябва да се всява паника, а хората, които информират населението трябва да подхождат с идеята, че не всички са професионалсти.

Това коментира д-р Андрей Чорбанов, ръководител на лабораторията по експериментална имунология към БАН, пред Bulgaria ON AIR.

Коронавирусът

"Не е нещо по-различно от това, което се случва с грипа всяка година. Това са тип заболявания, срещу които все още световната общественост няма адекватни мерки - мерки, които директно да въздействат. Коронавирусът е нов, идва от източник, който е нетипичен за хората. Този тип вируси изобщо не обичат екстремни температури - нито много студено, нито много топло", коментира доц. д-р Андрей Чорбанов.

Той смята факта, че до момента няма заразени у нас за чиста случайност. Държавата не може да каже "вирусът не може да бъде спрян", защото той не може да бъде спрян, настоя специалистът. Според думите му огромният брой случаи не са установени, кацайки на летището, а вече впоследствие по домовете си.

За момента няма потвърдени случаи на коронавирус у нас. Това обявиха тази сутрин от кризисния щаб. И днес ще продължат изследванията на пробите, които постъпват в страната, както и тези, които тази нощ бяха настанени в инфекциозните болници.

"Разбира се, че може да има носител на вируса у нас, но ние още да не знаем", категоричен бе доц. д-р Чорбанов.

"Няма как да се скрие дълго нещо такова. Не мисля, че дълго време ще удържим да нямаме нито един случай, разпространението в Европа е голямо", заяви той.

Стана ясно, че огромният брой хора изкарват заболяването без симптоми. При този тип вируси, които се размножават по въздушно-капков път, един човек може да зарази десетки. Може да се очаква бързо разпространение, но не трябва да се предизвиква паника, настоя ръководителят на лабораторията по експериментална имунология към БАН.

"Няма специфични лекарства за този тип вируси.  Лекарите се борят с възпаления - терапии, които спират допълнителното усложнение. Не бих сложил маска, ходейки навън по улиците на София", допълни Чорбанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase