Снимка: БГНЕС

Японският премиер Шиндзо Абе обяви от понеделник да бъдат временно затворени училищата в цялата страна, съобщи БНР. Целта е да се ограничи разпространението на новия коронавирус.

"Правителството поставя здравето и сигурността на децата по-високо от всичко", заяви пред журналисти Абе, цитиран от Франс прес. "Отправяме молба всички основни училища, колежи и гимназии… в страната временно да затворят врати от 2 март до пролетната ваканция", коментира премиерът.

Още по темата
Пролетната ваканция в Япония принципно започва в края на март.

"В различните региони се предприемат усилия да бъде възпрепятствано разпространението на инфекции сред децата", посочи Шиндзо Абе.

Днес бяха затворени редица държавни основни и средни училища на северния остров Хокайдо, след като губернаторът настоя държавните училища да бъдат затворени за седмица.

Междувременно град Осака обяви, че ще затвори детските градини, основните училища и колежите за две седмици, считано от събота.

"Извънредно важно е да попречим едно огнище на болестта да създава други и смятаме, че трябва да вземем строги мерки", заяви още премиерът.

Над 900 са заразените с новия вирус в Япония, като осем от тях са починали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase