Снимка БГНЕС

Акад. Ваньо Митев е биохимик, бивш ректор на МУ - София и председател на Общото събрание на Медицинския университет в момента. Има многобройни научни публикации, част от последните посветени на лечението на Ковид-19. На него е посветена и една глава от последната му книга "Клетъчна сигнализация".

- Акад. Митев, Вие застъпвахте тезата, че с бромхексин и колхицин може да бъдат излекувани много болни от Covid-19. Как действат те и имате ли статистика как това би променило смъртността от Ковид и протичането на заболяването?

-Първо за бромхексина. Той е целево лекарство, понеже от 1963г. се дава като муколитик, с минимални странични ефекти, достъпно е и е много евтино. За да проникне SARS-CoV-2 вирусът в клетката в повечето случаи е необходим един ензим-протеаза (TMPRSS2) и той се блокира от бромхексин. Това е добре известно и са правени експерименти, без особен ефект, за лечение на Covid-19. Причината е късното му прилагане и начина на употреба. Когато се появят първите симптоми на заболяването, вирусният товар вече е максимален (вирусът е проникнал в клетките). Това е коварното на SARS-CoV-2, преди да има каквито и да е симптоми заразеният разпространява вируса и той бързо прониква в клетките. За разлика, носителят на SARS-CoV през 2003г. почва да заразява едва след появата на симптоми и това ограничи разпространението му. Следователно, лечението с бромхексин е най-ефикасно превантивно. Ако по-време на поредната Covid-19 вълна се взема профилактично 3 по 1(2) таблетки бромхексин в продължение на месец, то организмът ще е подготвен за срещата с вируса и резултатът ще е или леко протичане на болесттта или въобще избягването й. Бромхексинът може да е особено ефикасен, ако почне да се прилага веднага инхалаторно, когато лицето установи, че е било в контакт с Covid-19 болен. При поява на първите симптоми, инхалаторно приложеният бромхексин ще ограничи заразяването на нови клетки. Същото важи и за хоспитализирани болни, но при тях водещото е развитието на цитокинова буря, която може да се инхибира (блокира) с колхицин. Следователно изводът е, колкото по-рано се започне прилагането на бромхексин, толкова по-успешно ще бъде лечението. Амброксолът е дериват на бромхексинът и също може успешно да се прилага, но в България не са налични ампули от него.

Второ за колхицинa. Той е известен предимво, че се дава за лечение на подагра или фамилна средиземноморска треска. Следователно е от групата на т.н. пренасочени лекарства. Има многобройни данни за негов антивирусен и противовъзпалителен ефект. Проведените, обаче, над 44 клинични проучвания не дадоха очаквания резултат. Причината за това са ниските дози, в които се прилага – натоварваща доза 1.5-2 мг. Удивително е, че има само едно клинично проучване с две дози колхицин, проведено през 2010г. и то за лечение на подагра. Тогава заключението е, че няма разлика в ефекта на колхицина при ниски дози от 1.8 мг и високи дози от 4.8мг. И естествено, препоръката за лечение на пристъпи от подагра е да се прилага ниската доза. Но Covid-19 не е подагра!! При колхицинът има една тънкост – той се натрупва в клетките, отговорни за развитието на цитокиновата буря и концентрацията му там е повече от 15 пъти по-висока, отколкото в плазмата. Следователно, увеличавайки дозите колхицин, многократно нараства неговата концентрация в макрофаги, моноцити, неутрофили, играещи ключова роля в развитието на цитокиновата буря, основната причина за фатален край на Covid-19 болните. Причината за цитокиновата буря е хиперактивирането на една органела, наречена NLRP3 инфламазома, която се инхибира от колхицин. Ние установихме оптималната натоварваща доза колхицин, която е около 0.04-0.045 мг/кг, но не повече от 5 мг първия ден. Резултатът е намалена болнична смъртност 4-5 пъти. Тези резултати вече са публикувани в чуждестранни списания.

Сега провеждаме анкета на амбулаторно лекуваните с бромхексин и колхицин като целта ни е да съберем около 1000 анкети. Тогава ще направим и прецизна статистика, но ние знаем, че започне ли се рано лечение с  бромхексин и колхицин, пациентът не стига до болница. Това е изключителен резултат, тъй като към момента, Световната здравна организация (СЗО) предлага за амбулаторно лечение Paxlovid, който намаля хоспитализациите с 51%, мутагенно опасният Molnupiravir (30% ефективност) и Remdesivir, който чисто логистично не виждам как може да се приложи на амбулаторно болни, тъй като се дава интравенозно и под лекарски контрол.

- Играе ли роля цената на лекарствата при препоръките на СЗО за едно или друго средство?

- Не е тайна, че СЗО се финансира от крупни фармацевтични фирми и от фондацията на Бил Гейтс. Всички препоръчани антиковид лекарства от СЗО (Paxlovid, Molnupiravir,  Remdesivir, Baricitinib, tocilizumab и sarilumab) са с висока цена от 500 - 3625$. Изключение правят само кортикостероидите. Искам да обърна внимание на читателите, че хиперактивираната NLRP3 инфламазома повишава нивата на около 40 цитокини, които като се свържат с рецепторите си активират трансдукционен път, известен като JAK/STAT и това води до мултиорганна увреда и смърт. Tocilizumab и sarilumab са антитела срещу рецептора на интерлевкин 6, а baricitinib инхибира JAK/STAT пътя. Tocilizumab и sarilumab обезвреждат само един цитокин (интерлевкин-6), но останалите продължават да са повишени, понеже NLRP3 инфламазомата ги генерира непрекъснато.  Но като се инхибира NLRP3 инфламазомата с колхицин, нивата на цитокините ще са в нормални граници и употребата на въпросните скъпи инхибитори се обезмисля.

-Сблъсква ли се предложението Ви с неразбиране и по какви причини, според Вас?

-Мисля, че големият проблем с предлаганото от нас ефикасно лечение на Covid-19 е ниската му цена - няколко десетки лева. СЗО определено не обича евтините лекарства. Те означават милиарди загуби за фармацевтичната индустрия. Ето защо СЗО препоръчва, макар и с половин уста, потенциално мутагенния Molnupiravir. За чест на Стария континент, Европейската агенция за лекарствени средства (ЕМА) отхвърля досега напъните на Merk да получат разрешение за употребата му в Европа. Много елитни списания, институти и учени са финансирани от фармацевтичните колоси, а това означава съобразяване с техните интереси. Затова трудно се публикува в такива списания, защото цензурата е безмилостна.

Що се отнася до България, тук важи с пълна сила вица за казана в ада, където били грешните българи и никой дявол не ги пазил, защото тръгне ли някой да се спасява, другите го свличали обратно в него. Това лечение бе прилагано във враждебна среда, особено по времето на Костадин Ангелов, когато бе и голямата смъртност, а след това - липса на интерес от оторизираните институции и лица. Ако държавата, в лицето на МЗ бе застанала зад едно голямо клинично проучване, щяхме да сме вместо първенци по смъртност, с най-ниска смърност от Covid-19 в света.

–Колхицинът е известен с токсичност при високи дози. Не е ли това причината за неговото игнориране?

-Това е по-скоро оправдание за тези, които по- различни причини искат истината за лечебния му ефект да остане скрита. Дозите, които прилагаме, са давани широко в миналото за лечение на пристъпи на подагра или фамилна средиземноморска треска. След цитираното по-горе клинично проучване с право се препоръчват ниските дози за лечение на подагра. Но какво пречеше на маститите оксфордски учени да направят огромното си клинично проучване “Recovery“  с ниска и висока доза колхицин, подобно на техните американски колеги от Калифорнийския университет през 2010г.? Отново ще подчертая, че това проучване е финансирано от гигантски фармацевтични компании и фондацията на Бил Гейтс. Защо се пренебрегва казаното от Парацелз през 1531г., че разликата между лекарството и отровата  е дозата? Защо 44 пъти се правят опити да се опровергае Айнщаин, единствено с ниски дози колхицин, който постулира, че е лудост да правиш едно и също и да очакваш различни резултати? Нашата доза е 5 пъти по-ниска от най-ниската описана доза колхицин с летален изход. В една публикация цялата ни статия бе посветена на въпроса опасни ли са дозите колхицин, препоръчвани от нас. Нямаме нито един случай на отравяне  с колхицин при тези дози. Естествено трябва да се избягват т.н. негативни лекарствени взаимодействия, които са добре описани.  Очаквано, случаите на диария се учестяват, но, както писахме в една от статиите ни, по-добре с диария, но жив отколкото мъртъв без диария. Всяка година от сезонните грипове умират пациенти с цитокинова буря. Колхицинът може да е животоспасяващ и в тези случаи.

- Имате ли наблюдения върху постковид усложненията и можеше ли поне част от тях да бъдат предотвратени?

- Да. Ние смятаме, че при лекуваните с нашата схема постковид усложненията са по редки. В анкетата, която събираме се надяваме да отговорим статистически обосновано на това твърдение.

- Последната глава във вашата книга „Клетъчна сигнализация“ е посветена на Covid-19. Как откритията в тази област помагат в борбата с това заболяване?

- Клетъчна сигнализация означава молекулните механизми на предаване на сигнала от хормони, растежни фактори, бактерии, вируси и други биологично активни вещества вътре в клетката и клетъчното ядро. Това е гребенът на науката в биологичните и медицински науки. Без да знае медик какво са това кинази/фосфатази, рецептори, Г-белтъци, транскрипционни фактори, протоонкогени/онкогени и т.н. и т.н. няма да може да разбира най-съвременните методи на лечение, напр. таргетната терапия. Що се отнася до Covid-19, който не знае какво е инфламазома, гасдермин, каспаза-1, пироптоза, NFkB  и JAK/STAT пътища, цитокини и цитокинова буря и т.н. въобще не може да си представи по какъв начин ни атакува SARS-CoV-2 и каква е логиката на развитие на болестта, съответно какво е оптималното лечение. Ключовият белтък в пироптозата - гасдермин е открит 2015г. Следователно, ако епидемията бе възникнала преди тази година, ние нямаше да можем да си обясним много неща около патогенезата на Covid-19. Тази книга я писах 2 години, всеки ден от 2 до 6 часа, а съм се готвил за нея от 1984г., когато започнах редовна аспирантура по биохимия. Има 209 цветни фигури, десетки таблици и боксове, обясняващи определени понятия. Ако в интернет се напише Signal Transduction, ще излязат редица книги, но смея да кажа, че това е единствената книга в света, разглеждаща всички трансдукционни пътища. Първите 7 глави са посветени на ключови понятия, за да може читателят да се ориентира в сложните тронсдукционни пътища. Следват 22 трансдукционни пътя. Последните 3 глави са посветени клетъчната смърт, онкогенезата и Covid-19. Клетъчната  сигнализация има отношение към абсолютно всички заболявания, без изключение. Както казвам на моите студенти „Няма отърване от нея“.

*Инфламазоми - вродени имунни сензори, които изследват цитозола за патогени или молекули  на клетъчна увреда.
*Пироптоза - форма на регулирана клетъчна смърт, която критично зависи от образуването на пори на плазмената мембрана от членовете на семейството протеини газдермин, най-често (но не винаги) в резултат на възпалително активиране на каспаза.
*Газдермини - семейство от 6 консервирани двустранни протеини, екзекутори на пироптозата. След активирането им образуват пори в плазмената мембрана с размер 10-33 nm.
*Цитокинова буря - рязко покачване на нивото на цитокини в кръвта, следствие на хиперактивиране на инфламазомата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase