Снимка: БГНЕС

Около 17 млн. души са били засегнати от дълъг COVID през първите две години на пандемията в европейския регион, според Световната здравна организация.

Честотата на дългия COVID рязко e нараснала през 2020 г. поради рязкото увеличаване на случаите на коронавирус, особено през втората половина на годината, когато се появиха силно предаваните варианти Делта и Омикрон, предава БГНЕС.

В европейския регион на СЗО, включващ 53 държави, моделирането установява, че жените са два пъти по-склонни от мъжете да изпитат дълъг COVID, който включва симптоми като умора с телесни болки и промени в настроението, когнитивни проблеми и задух. Рискът се увеличава драстично сред тези, които са преживели тежък COVID-19, изискващ болнично лечение, като всяка трета жена и всеки пети са развили дълъг COVID.

Още по темата

Като се има предвид огромната тежест за физическото и психическото здраве върху живота на хората, СЗО призова държавите да инвестират повече в борбата с този осакатяващ синдром, съобщава "Политико".

„Данните подчертават спешната необходимост от повече анализи, повече инвестиции, повече подкрепа и повече солидарност с тези, които изпитват това състояние", заяви Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа, на заседание на Регионалния комитет на СЗО за Европа, което се провежда в Тел Авив, Израел.

В партньорство с Long COVID Europe, мрежа от асоциации на пациенти, СЗО Европа иска да види по-ясно докладване на случаите, повече изследвания на сложното състояние и рехабилитация, основана на доказателства.

Според моделирането на Института за здравни показатели и оценка към Вашингтонския университет, през първите две години на пандемията в световен мащаб от дълъг COVID са страдали близо 145 милиона души.

"Те не могат да продължат да страдат мълчаливо", казва Клуге.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase