Снимка: БГНЕС

От утре в София затягат противоепидемичните мерки заради нарасналия брой на случаите с коронавирус. Ситуацията в страната коментира в профила си във Facebook проф. Николай Витанов.

По думите му, мерките дават резултат и вирусът се задъхва. Според прогнозата му, индексите се очаква да започнат да падат от следващата седмица и да започне постепенна отмяна на мерките в областите, където заболеваемостта е спаднала и положението в болниците е добро.

Намираме се в сценарий Празни болници, ден 20. Очакван срок на стабилност на сценария – поне 45 дни.
14-дневната заболеваемост днес е  328.60 на 100 000.  В околопиковата област сме.  

Очакванията са да започне спад през следващата седмица. Вълницата се очаква да бъде прекършена.  Сега вече започвате да разбирате, защо през цялото време я наричах вълница, а не вълна.

Още по темата

Кога да почвате да се притеснявате, че може да се наложат по-съществени мерки? За дадена област – когато 14 дневната заболеваемост тръгне да наближава 400 на 100 000. За страната – също когато 14 дневната заболеваемост тръгне да наближава 400 на 100 000. 

Защо 400 на 100 000. Свързано е с възможностите на българската здравна система и с наличието на легла и персонал за лечение. Тъй, че, не може да се сравнява с други страни, още повече с Германия например.

Повечато от областите не се очаква да стигнат до 400 на 100 000 заболеваемост за 14 дни. Възможно е още някоя и друга област като Бургас например да наближи това число и дори за влезе за няколко дни на Етап 2 – в жълтата зона. Това и стана.  Обаче се очаква да е кратък момент и просто трябва хладнокръвно да се изчака мерките да  спрат инерцията за растеж и да  да обърнат тренда нарастване към намаляване на заболеваемостта. 

Основният сценарий го знаете – Празни болници (под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения).

Лятната вълница си напредва, точно според прогнозите.", пише още Витанов. Според него, юли е свършил спокойно, без дифузно разпространение и болниците не са били пълни, а август се очертава също спокоен. Ще бъдем изведени успешно от вълната заради хората, които спазват мерките. И въпреки че засега болниците не са препълнени, то според неговите очаквания са да започнат леко да повишават заетостта си.

Витанов коментира и смъртността: " Проверка на смъртността. Сведена е до едноцифрено число на ден.   Смъртността до края на стабилност на Празни болници ще е ниска, обаче ще има дни с двуцифрено число починали. Пазете се! Ако и да протича леко, все пак има и къси клечки. Най-добре да не стигате до теглене на клечка. Така гарантирано няма да изтеглите късата клечка.  Възможно е да има още някой и друг ден с двуцифрено число починали, но трагедии не се очакват.", пише той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase