Снимка: БГНЕС

Професор Андрю Полард, един от създателите на ваксината Oxford-AstraZeneca срещу COVID-19, е на мнение, че ваксинирането на целия свят няколко пъти годишно е напълно неосъществимо.

"Не можем да ваксинираме планетата на всеки четири до шест месеца. Това не е устойчиво или достъпно", заяви  проф. Полард, директор на Oxford Vaccine Group и ръководител на британския комитет по ваксинация и имунизация, в интервю за The Daily Telegraph публикувано във вторник.

Той също така подчерта "необходимостта ваксините да се насочи към уязвимите" в бъдеще, вместо да се прилагат дози на всички деца над 12-годишна възраст. Необходими са повече данни, за да се установи "дали, кога и колко често тези, които са уязвими, ще се нуждаят от допълнителни дози", допълва проф. Полард.

Експертът смята, че са необходими допълнителни доказателства, преди да предложи четвърта доза от ваксината срещу COVID-19 на хората в Обединеното кралство. В момента там върви масова ваксинация с трета доза на здрави хора над 18 години и тези, в рисковите групи над 16 години.

В отделно интервю за Sky News във вторник, проф. Полард също обърна внимание на крещящата неравномерност на разпространението на ваксини по целия свят.

"От глобална гледна точка не е достъпно, устойчиво или поносимо да се прилагат четвърти дози на всички на планетата на всеки шест месеца", каза Полард. "И не забравяйте, че днес по-малко от 10% от хората в страните с ниски доходи са получили първата си доза, така че цялата идея за редовни четвърти дози в световен мащаб просто не е разумна."

Израел вече започна внедряването на четвърта доза от ваксина срещу COVID, като я предлага на всички медицински работници и хора над 60-годишна възраст. А в края на декември германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах каза пред обществената телевизия ZDF, че германците "ще се нуждаят от четвърта игла" срещу Covid-19.

Но Полард изрази и доза оптимизъм интервюто си. "Най-лошото е зад нас" и светът "само трябва да премине през зимата", каза той.

"В един момент обществото трябва да се отвори", добавя той. "Когато отворим, ще има период с нарастване на инфекциите, поради което зимата вероятно не е най-доброто време."

Той завърши със строго предупреждение за опасните последици от дезинформацията относно ваксините, като подчерта, че дори "непреднамерените" коментари на политиците могат да причинят хаос.

"Нека просто кажем, че коментарите, направени в континентална Европа, засегнаха хората в Африка", каза той.

Междувременно в Съединените щати е твърде рано да се обсъжда потенциална четвърта доза ваксина срещу коронавирус за повечето хора, каза на 24 декември д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести.

"Мисля, че е твърде преждевременно да се говори за четвърта доза", заяви Фаучи пред Майкъл Уолъс и Стив Скот от WCBS Newsradio 880. "Едно от нещата, които ще следваме много внимателно, е каква е трайността на защитата след третата доза на иРНК ваксините.".

Moderna и Pfizer/BioNTech са иРНК ваксини.

"Ако защитата е много по-трайна от групата, която има само две дози, без бустер, тогава може да преминем значителен период от време, без да изискваме четвърта доза", каза Фаучи. "Така че наистина мисля, че е преждевременно – поне от страна на Съединените щати – да се говори за четвърта доза."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase