Снимка: БГНЕС
"Проблемът не е в това дали да има нови мерки, а в това дали те се спазват. Министерство на здравеопазването, а и Главният държавен здравен инспектор се ръководят по написания от тях Национален план за справяне с пандемията". Това каза пред БНР проф. Йорданка Стоилова от катедрата по "Епидемиология и Медицина на бедствените ситуации" в Медицинския университет в Пловдив и главен координатор на Експертния съвет по епидемиология.
 
"Ето например у нас не се спазва най-простото и важно нещо - правилното носене на маска. Това е въздушно-капкова инфекция и правилното ползване на маските е от голямо значение. Но хората не го правят. Маските трябва да се носят и от ваксинираните, и от преболедувалите. Защото е те могат да пренесат вируса. Така че мерките трябва да се спазват от всички", обясни проф. Стоилова.
 
"Това е големият проблем в приложната епидемиология - това, че е трудно да убедиш обществото, а с принуда не става."
Още по темата
 
"Зеленият сертификат, когато го гласувахме, имах надежда, че ще се увеличи процентът на ваксинирани. Но все още нямаме нужния процент,  включително и за бустерните дози. А за една въздушно-капкова инфекция е необходим т.нар. изчерпваща имунизация сред населението - с други думи трябва да имаме мното висок процент ваксинирани", заяви още проф. Стоилова.
 
"Все пак се реши на три месеца да се поставя бустера, слава Богу, за да се защитят хората", каза още видният епидемилог.
 
"Но ние като епидемиoлози и като медици сме много неудовлетворени от ваксинационния процес у нас. Това, че се налагат бустери, няма виновни, това са нови ваксини, това е молекулна медицина, такава е вече от десетки години медицината.
 
Не може всичко да става бързо, така е и с тези нови ваксини - в случая, единственото средство срещу пандемията са ваксините и се доказа, че те са ефективни от тежко протичане на болестта и от хоспитализации. А ще дойдат и още нови ваксини. Да, това да демотивира хората, но ваксинационният процес е сложна материя", каза още проф. Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase