Снимка: БГНЕС, архив

Световната здравна организация няма да успее да изпълни целта си 40 процента от населението във всяка държава да бъде ваксинирано срещу коронавируса до края на годината, като изоставането ще е най-сериозно в Африка, съобщи ДПА.

Около половината от 194-те страни членки на СЗО няма да изпълнят тази цел. В четирийсетина държави не са ваксинирани и 10 процента от населението.

СЗО хвърля голяма част от вината за това върху запасяването с ваксини, най-вече от страна на някои по-богати западни държави, които вече прилагат бустерни дози, отбелязва ДПА.

В глобален мащаб до днешна дата са били поставени над 8,6 милиарда ваксинни дози. Голяма част от тях обаче са били приложени най-вече в по-богати държави, които имат ресурси да си осигуряват договори с компаниите производители.

Десетки страни са зависими от доставки по линия на подкрепяната от ООН програма КОВАКС за споделяне на ваксини, насочена към имунизиране на хора от по-бедни държави.

Богатите страни са остро критикувани за това, че не правят достатъчно за осигуряване на равен достъп до ваксини в глобален мащаб чрез КОВАКС. През последните седмици обаче доставките на ваксини по тази схема се увеличиха. По данни отпреди няколко дни КОВАКС е доставила 722 милиона дози ваксини.

Статистиката показва изобличаваща картина: СЗО казва, че докато в Германия са били поставени около 171 дози на 100 души население, в Мадагаскар този показател е под 2,7, а в ДР Конго - 0,32.

В повечето африкански държави това число не излиза от ниския двуцифрен диапазон, отбелязва ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase