Снимка: Pixabay
"Новозаразените спаднаха двойно, спрямо пика на разпространението на COVID-19", каза в ефира на Нова тв проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН. 
 
По думите й 4% положителни проби са много добра новина.
 
"Специалистите обаче говорят за така наречената четвърта плюс вълна или възможността да се появи пета таква към февруари месец, заради появата на Омикрон. Вероятно новия щам е вече у нас, но не сме го открили. В съседна Гърция има регистрирани 10 случая на Омикрон. Ще се появи много скоро и у нас. Той е много по-заразен, около 50 на сто, спрямо Делта варианта и заобикаля ваксините. Възрастното население и тези, които работят с болни от коронавирус, ще трябва да поставят бустерна доза от ваксината", обясни тя.
Още по темата
 
Проф. Петрова добави, че данните в световен мащаб показват, че Омикрон преминава с по-малко смъртни случаи.
 
"Вируса мутира случайно. Стратегията е да заразява повече и да не причинява смърт. Първите варианти на коронавируса затова изчезнаха толкова бързо, защото са били изключително смъртоносни", обясни директорът.
 
Проф. Пенка Петрова е на мнение, че вирусът като причина за смърт отслабва.
 
"Твърде дълго се задържа вируса сред нас, за да смятаме, че някога би могъл да изчезне. Вероятно ще стане като грипа и всеки сезон ще се налага реваксинация", допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase