Снимка: архив, БГНЕС

Броят на случаите на COVID-19 се е увеличил рязко в някои британски университети в момент, когато около милион студенти се подготвят да се приберат по домовете си за Коледа, което поражда опасения, че това може да доведе до още по-голямо разпространение на вируса, предаде БНР.

Студентите бяха призовани да си направят тестове, преди да напуснат университетите, за да се видят със семействата си, както и когато решат да се завърнат в университетите през новата година. Те бяха насърчени също да си поставят трета доза ваксина.

Още по темата

Предполага се, че голяма част от тях ще използват обществен транспорт, за да се приберат за Коледа.

На фона на рязкото увеличаване на заразявания включително с Омикрон в някои студентски градчета, има сведения, че студентите са решили да си тръгнат по-рано, за да избегнат риска от самоизолиране далеч от дома  по Коледа.

Около 30 университета приключиха със занятията в края на миналата седмица, но повечето продължават да функционират и ще затворят най-рано в петък, следвайки правителствените разпоредби за присъствено обучение до самия край.

В същото време британският министър на финансите Риши Сунак е подложен на натиск да осигури допълнителна помощ за сектори като ресторантьорството и хотелиерството, където има масово анулиране на резервации заради увеличаващите се случаи на заразявания.

Здравните власти посъветваха хората да ограничат социалните си контакти до минимум.

Премиерът Борис Джонсън също заяви, че не затваря пъбовете и ресторантите, но призова хората да помислят внимателно, преди да се запътят към тях през следващите седмици.

Депутати от целия политически спектър призоваха Риши Сунак да окаже помощ на засегнатите сектори. Профсъюзите повдигнаха въпроса къде се крие министърът на финансите след информация, че той всъщност е на четиридневно пътуване в Калифорния  през седмицата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase