Снимка: Pixabay

Един на всеки шест пациента в интензивните COVID отделения във Великобритание е бременна жена. Тази тревожна тенденция - нарастващ брой на бъдещите майки, които се заразяват с вируса и са хоспитализирани, се наблюдава не само на Острова, но и в САЩ и Канада.

Двадесет от 118-те пациенти с COVID, които са получили допълнителна телесна мембранна оксигенация (Ecmo) между юли и септември, са бъдещи майки, съобщава NHS England. От тях 19 не са били ваксинирани, а 1 е била само с една доза.

За да избегнат усложнения и фатален край, специалистите призовават бъдещите майки да се имунизират срещу COVID-19.

"Бременните жени са много уязвими. Вероятността да се нуждаят от интензивна грижа е голяма. Рискът от преждевременно раждане и мъртвородено бебе е два-три пъти по-голям", каза консултант акушер-гинекологът в град Хартфордшир Жасмин Леонс, цитиран от a Bulgaria ON AIR.

Тревожни сигнали идват и отвъд Океана. В Канада броят на заразените расте, докато лекари настояват за спешна информационна кампания, която да разсее съмненията около безопасността на ваксините при бременност. Татяна е сред неваксинираните жени, които попадат в интензивното отделение на болницата в Албърта.

"Планът беше да се ваксинирам след като родя. Трябваше да го направя много по-рано", коментира Татяна Райдаут.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase