Снимка: архив, БГНЕС

Белият дом заяви, че е "дълбоко разочарован" от решението на Китай да отхвърли плана на Световната здравна организация (СЗО) за втори етап на разследването на произхода на COVID-19, предаде Ройтерс.

През май американският президент Джо Байдън разпореди да бъдат намерени отговори на въпросите за произхода на коронавируса. Тогава той разкри, че разузнавателните служби на САЩ проучват различни теории, включително възможността за лабораторен инцидент в Китай, припомня БТА.

Още по темата

Този месец СЗО предложи втори етап на разследването на произхода на коронавируса в Китай, в това число проверки на лаборатории и пазари в град Ухан, призовавайки за прозрачност от властите. Байдън подкрепи това разследване наред с разпореденото от него.

Говорителката на Белия дом Джен Саки каза по повод решението на Китай, че Пекин не спазва задълженията си, като се опитва да блокира по-нататъшно разследване.

"Тяхната позиция е безотговорна и честно казано, опасна", заяви тя на брифинг пред репортери.

По-рано здравното министерство на Китай категорично отхвърли плана на СЗО за независима инспекция на биотехнологичната лаборатория в Ухан като "неуважително и арогантно спрямо науката".

А директорът на уханската лаборатория Юан Чжъмин заяви: "Преди 30 декември 2019 г. не сме имали досег, нито сме съхранявали, нито след изследвали COVID-19. Институтът по вирусология в Ухан никога не е създавал изкуствено, нито е допускал "теч" на COVID-19. Досега нито един от служители и студентите ни не се е заразявал".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase