Снимка: Pixabey

Лабораторен модел показа, че да се остави свободна средната седалка на борда на пътническите самолети намалява предаването на COVID от 23% до 57%, съобщи "Джерусалем Пост".

"Ако авиокомпаниите оставят средната седалка свободна в самолетните пътнически отделения, те могат да намалят предаването на коронавирус с до 57%", се казва в изявление на екипа зад новото проучване на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Процентите варират в зависимост от различните модели самолети.

В самолетите се намират много хора, често рамо до рамо, за продължителни периоди от време в затворено отделение, което представлява точна рецепта за COVID бедствие, твърди още екипът зад проучването, цитиран от БГНЕС.

"Тези данни предполагат, че увеличаването на физическото разстояние между пътниците и намаляването на плътността им може да помогне за намаляване на потенциалната експозиция на COVID-19 по време на въздушно пътуване", твърди екипът.

Това може да се окаже основен редуктор на риска, когато авиокомпаниите започнат да летят с по-висока интензивност и страните по целия свят отворят границите си за международни пътувания отново.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase